چطور ۱۰ زبان برنامه نویسی را در ۱ ماه یاد بگیریم؟
در فایل های آموزشی قبلی این نکته را مطرح کردیم که پایه و Base همهی زبان های برنامه نویسی یکی است. و برای برخی از دوستان این سوال مطرح شد که این جمله چه معنایی میتواند داشته باشد. در همین راستا در این فایل آموزشی میخواهیم دربارهی معنی این عبارت صحبت کنیم و بگوییم که چطور میتوانیم ۱۰ زبان برنامه نویسی مختلف را در ۱ ماه یاد بگیریم! پس با من در این مقاله و فیلم آموزشی همراه باشید.
دانلود این فیلم آموزشی با کیفیت بالا (۸۲ مگ)
دانلود صوت این فایل آموزشی (۵ مگ)
آیا واقعا میخواهیم ۱۰ زبان برنامه نویسی را در ۱ ماه یاد بگیریم؟
انجام اینکار غیر ممکن نیست، اما آنرا به شما پیشنهاد نمیکنیم. مفهومی که در این آموزش میخواهیم دربارهی آن صحبت کنیم، هدفی متفاوتی دارد و نمیخواهد شما را ترغیب کند که ۱۰ زبان برنامه نویسی را در ۱ ماه یاد بگیرید. انجام اینکار زیاد به نفع شما نخواهد بود.
بلکه در این فایل آموزشی میخواهیم دربارهی این موضوع صحبت کنیم که:
چطور با یادگیری یک زبان برنامه نویسی، یادگیری زبان های برنامه نویسی بعدی برای ما بسیار راحت تر خواهد شد.
پس هدف ما این نیست که ۱۰ زبان برنامه نویسی مختلف را در ۱ ماه یاد بگیریم. بلکه میخواهیم دربارهی این صحبت کنیم که چه چیزی مهم تر از خود زبان های برنامه نویسی است. (برنامه نویسی چیست؟)
آیا خود زبان برنامه نویسی مهم است؟
زبان برنامه نویسیای که در حال یادگیری آن هستیم مهم نیست و چیز مهم تری نسبت به آن وجود دارد، و آن فهمیدن و درک کردن منطق کلی برنامه نویسی هست. یادگیری و فهم منطق کلی مفاهیم برنامه نویسی چیزی است که از همه چیز مهم تر است.
این حرف به این معناست که درک کنیم که دقیقا چه چیزی در پشت صحنهی کد ما در حال اتفاق افتادن است. برای مثال:
- اگر از متغیرها (variables) استفاده میکنیم، بدانیم که دقیقا کاربرد و دلیل وجودی آنها چیست.
- اگر از آرایهها (arrays) استفاده میکنیم، بدانیم که دقیقا کاربرد و دلیل وجودی آنها چیست.
- اگر از توابع (funcions) استفاده میکنیم، بدانیم که دقیقا کاربرد و دلیل وجودی آنها چیست.
- اگر از شرط ها و حلقهها استفاده میکنیم، بدانیم که دقیقا کاربرد و دلیل وجودی آنها چیست.
- اگر از روش برنامه نویس شی گرا (Object Oriented) استفاده میکنیم، بدانیم که دقیقا کاربرد و دلیل وجودی آنها چیست.
هنگامی که ما منطق و دلیل وجودی کلیات برنامه نویسی را درک کردیم، یادگیری زبان های برنامه نویسی بعدی برای ما بسیار آسان خواهد شد. به چه شکل این اتفاق خواهد افتاد؟ در ادامه باهم بررسی میکنیم 🙂
تفاوت زبان های برنامه نویسی در چیست؟
نکتهی مهم و جالبی که در خصوص زبان های برنامه نویسی مختلف وجود دارد این است که مفاهیم کلی برنامه نویسی در آنها متفاوت نیست. برای مثال در تمام زبان های برنامه نویسی کاربرد متغیرها، آرایهها، توابع و… یک چیز است. اگر بخواهیم بیشتر توضیح دهیم:
- در تمام زبان های برنامه نویسی کاربرد متغیرها ذخیره سازی مقادیر مختلف است.
- در تمام زبان های برنامه نویسی کاربرد آرایهها ذخیره سازی چندین مقدار مختلف است.
- در تمام زبان های برنامه نویسی کاربرد توابع، گرفتن اطلاعات، پردازش آنها و خارج کردن آنهاست.
خب اگر کاربرد تمام مفاهیم برنامه نویسی در زبان های برنامه نویسی مختلف یکی است، چه چیزی در زبان های برنامه نویسی مختلف فرق دارد؟ جواب:
چیزی که زبان های برنامه نویسی مختلف را تا حد زیادی از هم متمایز میکند، روش نوشتاری یا اصطلاحا Syntax آن زبان های برنامه نویسی است!
این جمله به چه معناست؟ فرض کنید که ما در حال کار با زبان برنامه نویسی PHP هستیم و میخواهیم یک متغیر را در این زبان تعریف کنیم. (PHP چیست؟) متغیرها در زبان برنامه نویسی PHP به این صورت تعریف میشوند:
$name = "Mehdi"
برای داشتن یک متغیر در PHP، ما ابتدا از علامت $ استفاده میکنیم، سپس نام متغیر را وارد میکنیم و بعد علامت = را قرار میدهیم و نهایتا مقداری را که میخواهیم در آن متغیر ذخیره کنیم را وارد میکنیم. پس همانطور که دیدیم کار متغیرها ذخیره سازی اطلاعات است.
حالا فرض کنید که میخواهیم یک زبان برنامه نویسی جدید، مثلا جاوا اسکریپت را یاد بگیریم. نکتهای که وجود دارد این است که کاربرد متغیر ها در جاوا اسکریپت متفاوت نیست. متغیرها در جاوا اسکریپت همان کاربردی را دارند که در PHP و تمام زبان های برنامه نویسی دیگر دارند. اما فقط شکل تعریف شدنشان در جاوا اسکریپت متفاوت است.
برای مثال اگر بخواهیم همان متغیر بالا را در جاوا اسکریپت تعریف کنیم، باید به این صورت عمل کنیم:
var name = "Mehdi"
در واقع میتوانیم بگوییم:
کاربرد هر دوی این متغیر ها در PHP و جاوا اسکریپت یکی است. اما فقط روش نوشتاری (Syntax) PHP و جاوا اسکریپت باهم متفاوت است.
حفظ کردن کدها را کنار بگذارید و شروع به درک مفاهیم کنید
نکتهی مهمی که در خصوص یادگیری برنامه نویسی وجود دارد این است که ما نباید سعی در حفظ کردن کدها کنیم. بلکه یک وظیفه و کار مهم تر برای انجام دادن داریم.
هنگامی که درحال یادگیری یک زبان برنامه نویسی هستیم، باید سعی کنیم که منطق و مفهوم آن زبان برنامه نویسی را درک کنیم!
برای مثال اگر داریم با متغیرها کار میکنیم، حفظ نکنیم که متغیرها چطور تعریف میشوند، بلکه سعی کنیم کاربرد متغیر را ها درک کنیم. یا حفظ نکنیم که توابع چطور کار میکنند، بلکه سعی کنیم که کاربرد توابع را درک کنیم.
اگر بجای حفظ کردن کدها جوری پیش برویم که کاربرها را متوجه شویم، اینطور به راحتی میتوانیم زبان های برنامه نویسی جدید را یاد بگیریم.
یاد گرفتن کاربردها چه فایدهای دارد؟
وقتی که شما کاربرد مفاهیم مختلف را در برنامه نویسی یاد بگیرید، یادگیری زبان های برنامه نویسی بعدی برای شما بسیار آسان تر و سریع تر میشود.
همانطور که گفتیم مفاهیم در تمام زبان های برنامه نویسی ثابت هستند. پس اگر شما مفاهیم کلی را یاد بگیرید، برای یادگیری یک زبان برنامه نویسی جدید فقط کافی است که با روش نوشتاری یا Syntax آن زبان برنامه نویسی آشنا شوید.
برای مثال اگر شما دقیقا بدانید که متغیرها چه کاری انجام میدهند و بخواهید اقدام به یادگیری یک زبان برنامه نویسی جدید کنید، تنها کاری که باید بکنید این است که یاد بگیرید که در آن زبان برنامه نویسی جدید متغیرها به چه صورت تعریف میشوند. به این صورت میتوانید خیلی سریع بین زبان های برنامه نویسی مختلف switch کنید و زبان های متعددی را یاد بگیرید.
درباره مهدی خسروی
۸ سال پیش که یادگیری برنامه نویسی رو آغاز کردم، با یک مشکل بزرگ مواجه شدم: کمبود منابع آموزشی حرفهای و کاربردی به زبان فارسی. به همین دلیل، بعد از چندین سال فعالیت حرفهای در زمینهی برنامه نویسی، تصمیم گرفتم دانستهها و تجربیات خودم را با شما عزیزان به اشتراک بگذارم. پیشنهاد میکنم به آدرس yadify.com/gifts حتما سر بزنید :)
نوشته های بیشتر از مهدی خسرویمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
10 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش میشوند.
در ۱ سال یا ۱ ماه؟؟؟؟
دقیقا در ۱ ماه
اگر ویدئو رو مشاهده کنید متوجه منظور بنده خواهید شد:)
بسیار عالی حرف نداره واقعا لذت میبرم
این مقالت عالی بود سپاس
۱ ماه یا یک قرن؟!
بستگی به خودتون داره به نظرم 🙂
چطوری میشه یک زبان رو مثل جاوا اسکریپت رو درک کنیم
شما اگه سعی کنید که مفاهیم کلی برنامه نویسی رو درک کنید و متوجه بشید، از اون به بعد درک زبان های برنامه نویسی مختلف واستون کاری نداره. در این خصوص هم در حال تهیهی یک دوره آموزشی رایگان هستیم که مفاهیم کلی برنامه نویسی رو توضیح بدیم.