با ۱۴ پیش نیاز برنامه نویسی آشنا شوید! (+فیلم)
برنامه نویسی نیز مانند هرکاری نیاز به یک سری پیش نیازهایی دارد. شما وقتی که بخواهید وارد یک حیطهی تخصصی شوید، اگر بدانید که قبل از ورود به چه پیش نیازهایی نیاز دارید، قطعا مسیر برای شما بهتر و هموارتر خواهد بود، زیرا با آمادگی کامل وارد آن حیطه میشوید. در این مقاله و فیلم آموزشی نیز بصورت کامل با ۱۴ مورد از مهم ترین پیش نیازهای برنامه نویسی آشنا میشویم و برای هرکدام توضیحاتی نیز ارائه میدهیم. پس با من در این آموزش از یادیفای همراه باشید.
دانلود این فایل آموزشی (۳۰ دقیقه – ۱۴۹ مگ)
پیش نیازهای برنامه نویسی
در اینجا میخواهیم دربارهی پیش نیازهای برنامه نویسی صحبت کنیم. من به این پیش نیازها، چاقو تیز کن ها میگویم. چیزایی که به شما کمک میکنند که زودتر و بهتر به یک برنامه نویس حرفهای تبدیل شوید.
اما این به این معنی نیست که اگر شما برنامه نویسی را شروع کردید، دیگر این موارد برایتان کاربردی نباشد. ممکن است شما مدتی است که برنامه نویسی میکنید و حالا میخواهید پیشرفت کنید، عالی است و به شما تبریک میگویم. این لیست نیز مجموعهای از مهارتهایی است که به شما کمک میکند به برنامه نویس بهتری تبدیل شوید.
همانطور که گفتیم این لیست مجموعهای از مهارت هاست. و ویژگی اصلی یک مهارت این است که میتوان با تمرین کردن در آن مهارت پیشرفت کرد.
پس با موارد زیر آشنا شوید و برنامهای عملی برای یادگیری و تمرین کردن آنها داشته باشید. مطمئن باشید که تاثیر بسیار خوبی در زمینهی کاری و تخصصی شما خواهد گذاشت.
۱. تایپ ۱۰ انگشتی
یکی از پیش نیازهایی برنامه نویسی که بسیار در عملکرد شما تاثیر دارد، تایپ ۱۰ انگشتی است. یادگیری این مهارت به شما کمک میکند که برنامه نویس بهتری باشید. یادگیری تایپ ۱۰ انگشتی، مزایای زیادی دارد که در زیر بصورت خلاصه به آنها اشاره میکنیم:
- تایپ ۱۰ انگشتی باعث صرفه جویی در زمان شما میشود.
- تایپ ۱۰ انگشتی تمرکز و بهرهوری شما را بالا میبرد.
- تایپ ۱۰ انگشتی باعث خستگی کمتر شما هنگام کار با کامپیوتر میشود.
اگر دوست دارید که دربارهی تایپ ۱۰ انگشتی و مزایای آن بیشتر بدانید، این مقاله و آموزش ویدئویی را مشاهده کنید: چرا یادگیری تایپ ۱۰ انگشتی از نان شب واجب تر است؟
البته که قبول دارم فرایند یادگیری تایپ ۱۰ انگشتی ممکن است کمی اذیت کننده باشد. اما این اذیت شدن فقط در ابتدای فرایند یادگیری شما میباشد. بعد از مدتی که بصورت کامل به تایپ ۱۰ انگشتی مسلط شدید، خواهید دید که این مدل تایپ کردن چقدر لذت بخش است و از آن موقع است که دیگر نمیتوانید و نمیخواهید به شیوهی قبل تایپ کنید.
برای یادگیری تایپ ۱۰ انگشتی نیز روشهای زیادی وجود دارد. شما میتوانید از طریق کتاب، فیلم، سایتهای تمرینی یا حتی بصورت خودآموز اقدام به یادگیری تایپ ۱۰ انگشتی کنید.
در مقالهی بهترین سایتهای رایگان آموزش تایپ ۱۰ انگشتی (فارسی و انگلیسی) بصورت کامل دربارهی روشهای یادگیری تایپ ۱۰ انگشتی و منابعی که برای یادگیری آن وجود دارد صحبت کردهایم. پیشنهاد میکنم که حتما این مقاله را مشاهده کنید.
۲. آشنایی با کامپیوتر
طبیعتا یکی از پیش نیازهای برنامه نویسی، آشنایی با کامپیوتر و روش کار با آن است. منظورمان از آشنایی با کامپیوتر نه در آن حدی است که شما یک متخصص واقعی نرم افزار/سخت افزار باشید و نه در حدی که فقط بتوانید کامپیوتر خود را روشن کنید!
باید یک آشنایی نسبی با کامپیوتر داشته باشید. اینکه بدانید ویندوزتان کدام نسخه است، چطور نرم افزاهای مختلف را نصب کنید، چطور از نرم افزارهای معروف استفاده کنید و… . اگر بخواهیم بصورت کلی اشاره کنیم، باید بگوییم داشتن یک دانش ابتدایی در خصوص ICDL میتواند برای شما بسیار مفید باشد.
ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که «من قصد کد نویسی و برنامه نویسی دارم، دانش کامپیوتر به چه دردم میخوره؟»
ولی این نکته را باید دقت کرد که برنامه نویسی فقط دربارهی نوشتن کد نیست. در زمان برنامه نویسی یک سرویس یا ابزار یا… شما علاوه بر دانش برنامه نویسی، نیاز به دانش حداقلی در زمینههای دیگر نیز دارید که بتوانید اصطلاحا گلیم خود را از آب بیرون بکشید.
۳. آشنایی با اینترنت
اینترنت و آشنایی با آن یکی دیگر از پیش نیازهای برنامه نویسی است که شما به آن نیاز دارید. شما یک برنامه نویس هستید که بخش زیادی از روزتان را در اینترنت باید بگذارنید. از طریق اینترنت شما میتوانید:
- با برنامه نویسان دیگر در سراسر جهان ارتباط داشته باشید.
- در یوتیوب و آپارات و دیگر جاهای مختلف به دنبال آموزش های جدید باشید.
- از طریق سایتهایی مثل استک اور فلو – Stackoverflow به دنبال یادگیری و سوال پرسیدن باشید.
- و بسیاری از کارهای دیگر که از طریق اینترنت فقط قابل انجام هستند.
شما به عنوان شخصی که کار او برنامه نویسی است، باید به اینترنت و روش کار با آن مسلط باشید و بدانید که چطور از اینترنت برای کارهای مختلف استفاده کنید.
پس آشنایی با اینترنت یکی دیگر از پیش نیازهای برنامه نویسی است که شما بنظرم باید داشته باشید.
مقالهی مرتبط و مفید: Stack Overflow چیست؟ همه چیز دربارهی استک اورفلو
۴. دانستن مقدمات ریاضی
وقتی که حرف از ریاضی در برنامه نویسی میشود، اکثرا به این فکر میروند که برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس حرفهای ، باید نابغهی ریاضیات باشیم. اما اصلا اینطور نیست.
در نوشتن برنامههای عمومی و غیر تخصصی، شما نیاز خیلی زیادی به ریاضیات ندارید. مگر اینکه بخواید یک نرم افزار حسابداری یا چیزی شبیه به این بنویسید. در غیر این صورت نیازی به دانش تخصصی در زمینهی ریاضیات ندارید.
در همین حد که ذهن شما ریاضیات را درک کند و بتواند مقدمات آن را به خوبی متوجه شود، کافی است.
به دلیل که برنامه نویسی یک کار مهندسی است که نیاز به یک ذهن مهندسی دارد و خبر خوب این است که شما میتوانید این ذهن مهندسی را برای خود بوجود آورید، با تمرین کردن.
همیشه یکسری تصورات بسیار اشتباه در خصوص برنامه نویسان وجود دارد. در مقاله و فیلم آموزشی «آیا همهی برنامه نویسان باید شب زندهدار، کمحرف، سیگاری و عاشق قهوه باشند؟» این مورد را کاملا بررسی کردهایم و حتما پیشنهاد میکنم که این مقاله را از دست ندهید.
۵. داشتن ذهن جستجوگر و کنجکاو
یکی دیگر از پیش نیازهای برنامه نویسی که اگر به آن مسلط باشید میتوانید برنامه نویس بسیار بهتری باشید، ذاشتن ذهن جستجوگر و کنجکاو است.
این عبارت شامل دو قسمت میشود: جستجوگر و کنجکاو
جستجوگر به این معنی است که شما به عنوان یک برنامه نویس، باید همیشه به دنبال پیدا کردن پاسخ مشکلات خود باشید. وقتی به یک مشکلی در زمینهی برنامه نویسی برخورد میکنید، بتوانید اینقدر بگردید و روی مشکل متمرکز شوید که نهایتا راه حلی برای آن پیدا کنید.
برنامه نویسی کاری است که ممکن است شما ساعت ها، روزها و حتی ماهها درگیر پیدا کردن یک مشکل کوچیک باشید. یا ممکن است نیاز باشد چندین هفته برای انجام دادن یک کار کوچک تحقیق کنید. باید این عادت جستجو کردن در شما وجود داشته باشد و بتوانید دائما به دنبال گشتن باشید. این یکی از پیش نیازهای برنامه نویسی است که به شما بسیار کمک میکند.
قسمت بعدی کنجکاو بودن است. شما به عنوان یک برنامه نویس باید کنجکاو باشید. وقتی که ایدهی جدیدی میبینید، با سرویس جدیدی مواجه شوید یا یک کار با کیفیت در اینترنت میبینید، باید به عنوان برنامه نویس این سوال برای شما پیش بیاید که «همچین چیزی چطور ساخته شده است؟» و به دنبال آن باشید که متوجهی تکنولوژی ساخت سرویسها و سایتهایی که به آن مواجه میشوید، بشوید. این هم یکی از پیش نیازهای برنامه نویسی است که بسیار خوب است که بتوانید این عادت را نیز در خودتان بوجود آورید.
۶. قدرت تجزیه و تحلیل
داشتن قدرت تجیزیه و تحلیل یکی از دیگر مهارتهایی است که به کمک شما میآید. شما به عنوان یک برنامه نویس نیاز دارید که بتوانید مسائل مختلف را تجزیه و تحلیل کنید. به این صورت که در مسیر برنامه نویسی شما با مشکلات زیادی روبرو میشوید که نیاز دارید برای آن مشکلات یک راه حل ارائه کنید.
اگر نتوانید مشکلاتی که برایتان پیش میآید را تجزیه و تحلیل کنید، از حل کردن آنها نیز به خوبی بر نخواهید آمد.
باید یاد بگیرید که وقتی با یک مشکل روبرو شدید، اولین مرحله تجزیه و تحلیل آن مشکل است. که دقیقا متوجه شوید آن باگ یا … که بوجود آمده است، به چه دلیل بوده است؟ چطور میتوان آنرا حل کرد؟ چه راه حلی برای حل آن مناسب است؟ آیا میشود راه حل بهتر و سادهتری پیدا کرد؟
اگر مهارت و قدرت تجزیه و تحلیل را در خود پرورش دهید، عالی است. یکی از پیش نیازهای برنامه نویسی که حتما به کمک شما خواهد آمد.
۷. جستجو کردن
جستجو کردن آنقدر مهم است که چیزی به نام مهندسی جستجو وجود دارد. مهارت مهندسی جستجو یکی دیگر از پیش نیازهای برنامه نویسی است که شما حتما و قطعا به آن نیاز دارید.
در حین برنامه نویسی شما قطعا با سوالات، مشکلات و مسائل مختلفی روبرو میشوید که نیاز دارید برای حل کردن آنها جستجو کنید. من همیشه در این باره میگویم:
هر مشکل یا مسئلهای که شما در زمینهی برنامه نویسی به آن بر میخورید، قبلا برای فرد دیگری در جهان بوجود آمده است، آن فرد سوال خود را مطرح کرده و حتما راه حلی برای آن نیز ارائه شده است. پس شما به هر مشکلی که برمیخورید، مطمئن باشید که search کردن میتوانید حتما به پاسخ خود برسید.
اما جستجو کردن یک مهارت است که باید آنرا یاد بگیرید. روشهایی برای جستجو کردن وجود دارد که اگر آنها را اجرایی کنید، میتوانید سرچ بسیار قدرتمندتری داشته باشید و این مهارت را در خود گسترش دهید.
۸. نحوهی صحیح سوال پرسیدن
اگر سوالی برایتان بوجود آمد و خواستید آنرا بپرسید، حتما باید نحوهی درست پرسیدن سوال را نیز بلد باشید. فقط در صورتی جواب خوبی میگیرید که سوال خوبی بپرسید. این نکتهی بسیار مهمی است.
شما باید بدانید که:
- کجا سوال خود را بپرسید؟
- با چه لحنی سوال بپرسید؟
- چطور مشکل خود را مطرح کنید؟
- چطور از دیگران توقع کمک داشته باشید؟
اینها نکاتی است که باید با آنها آشنایی داشته باشید. مهارت ارتباط موثر و نحوهی صحیح سوال پرسیدن یکی از پیش نیازهای برنامه نویسی که بسیار خوب است که به آن مسلط باشید.
۹. زبان انگلیسی
اگر کمی وارد دنیای برنامه نویسی شده باشید و فعالیت کرده باشید، حتما با من موافق هستید که زبان برنامه نویسی چقدر برای تبدیل شدن به یک برنامه نویس خوب لازم است.
شما به دانش در زمینهی زبان انگلیسی نیاز دارید، چون:
- دانش روز برنامه نویسی را میتوانید به انگلیسی دنبال کنید. متاسفانه منابع فارسی در این زمینه ضعیف هستند.
- ویدئوها و آموزشهای حرفهای برنامه نویسی را به انگلیسی در سایتهایی مثل Youtube یا Udemy دنبال کنید.
- در انجمنهای پرسش و پاسخ برنامه نویسی مثل Stackoverflow فعالیت کنید.
- نیاز دارید که سرچهای مختلفی را به زبان انگلیسی انجام دهید.
و دهها دلیل دیگر.
البته منظور از دانش در زمینهی زبان انگلیسی به این معنا نیست که بتوانید مثل یک Native انگلیسی صحبت کنید. مهم بحث زبان تخصصی شماست. که حداقل بتوانید مقالات انگلیسی زبان و ویدئوهایی زبان اصلی را ببینید و متوجه شوید.
۱۰. اطلاعات سخت افزاری و نرم افزاری
برنامه نویسی کاری است که شما را مجبور میکند ساعت بسیار زیادی را پشت سیستم باشید و تمام کارتان با آن باشد. به همین دلیل شما باید اطلاعات خوبی از سخت افزار و نرم افزار داشته باشید.
مجددا باید بگوییم که منظورمان این نیست که باید به یک متخصص سخت افزار و نرم افزار تبدیل شوید. بلکه باید بتوانید گلیم خودتان را از آب بیرون بکشید.
ممکن است سیستم شما به دلیل مشکل فنی بالا نیاید، یا ویندوز آن نیاز به تعویض داشته باشد و یا یک نرم افزار تخصصی شما نصب نشود. شما نیاز دارید که بتوانید این مشکلات را برای خودتان حل کنید که بتوانید به کارتان ادامه دهید. داشتن یک سری اطلاعات کلی میتواند یکی از پیش نیازهای برنامه نویسی خوب و مفید برای شما باشد.
۱۱. انتخاب زبان برنامه نویسی مناسب
این مورد یکی از اصلی ترین پیش نیازهای برنامه نویسی است که شما باید خیلی حواستان به این موضوع باشد. اگر شما زبان برنامه نویسی خودتان را به درستی و با توجه به هدف و علاقهتان انتخاب نکنید، ممکن است زمان زیادی را برای یادگیری یک زبان برنامه نویسی بگذارید و بعدا متوجه شوید که این زبان برنامه نویسی آن چیزی که دنبالش بودید نیست.
تعداد بسیار زیادی از دوستان هستند که از من سوال میکنند که بهترین زبان برنامه نویسی چیست؟ حقیقتا این سوالی است که جواب مشخصی برای آن وجود ندارد و وقتی افراد این سوال را از من میپرسند، میگویم: بهترین زبان برنامه نویسی برای چه کاری؟ این نکتهی خیلی مهمی است.
اگر شما در ابتدای مسیر یادگیری برنامه نویسی خود هستید و یا میخواهید به تازگی وارد این مسیر شوید، باید هدفتان را مشخص کنید و سپس تحقیق کنید که بهترین زبان برنامه نویسی برای هدفی که شما دارید چیست؟
اگر بخواهید برای تلفن های هوشمند اندرویدی اپلیکیشن بنویسید، یک زبان برنامه نویسی خاص باید یاد بگیرید، اگر بخواهید برای IOS برنامه نویسی کنید، یک زبان را باید یاد بگیرید و اگر بخواهید برنامه نویسی سمت وب کنید، زبانی دیگر.
این بسیار مهم است که قبل از شروع یادگیری برنامه نویسی و یا در ابتدای مسیر، حسابی تحقیق کنید و انتخابی درست داشته باشید. زیرا اگر انتخابتان در ابتدا غلط باشد، وقت زیادی را از دست خواهید داد. پس پیشگیری بهتر از درمان است. حتما قبل از هرچیز خوب دربارهی زبانهای برنامه نویسی مختلف تحقیق کنید.
۱۲. تمرکز و پیگیری
یکی دیگر از مهارتهایی که شما به عنوان پیش نیاز برنامه نویسی نیاز دارید، قابلیت تمرکز و پیگیری است.
تمرکز داشتن به این معنا است که شما تصمیم بگیرید که در یک واحد زمانی، مثلا ۲ ساعت، فقط یک کار را انجام دهید و روی انجام همان یک کار تمرکز کنید.
افرادی هستند که ادعا میکنند که میتوانند multi takser باشند و در یک لحظه چندین کار مختلف انجام دهند. مثلا هم آهنگ گوش کنند، هم چت کنند و هم برنامه نویسی کنند. اما این چندکار همزمان انجام دادن فقط یک افسانهای است که با اصل تمرکز تضاد صدرصدی دارد.
پیشنهاد میکنم در همین راستا حتما مقاله و فیلم آموزشی «معرفی یک روش برای افزایش تمرکز هنگام کار و مطالعه» را نگاهی بیندازید.
شما باید سعی کنید که روز خود را به ساعتهای مختلف تقسیم کنید و تصمیم بگیرید که در هر واحد زمانی، فقط یک کار را انجام دهید.
منظور از پیگیری نیز این است که شما همیشه باید به دنبال آخرین تکنولوژیهای برنامه نویسی باشید. برنامه نویسی و کلا حیطهی نرم افزار یکی از حیطههایی است که با سرعت بسیار زیادی رو به رشد است و هرروز مباحث جدیدی به آن اضافه میشود. شما به عنوان یک برنامه نویس حرفهای باید همیشه در حال پیگیری آخرین تغییرات حیطهی تخصصی خود باشید و همیشه خودتان را بهروز نگه دارید. این یکی از چیزهایی است که به شما در زمینهی تبدیل شدن به یک برنامه نویس حرفهای کمک میکند و یکی از مهمترین پیش نیازهای برنامه نویسی میباشد.
۱۳. تمرین روزانه
شما به عنوان یک شخصی که میخواهید یک برنامه نویس حرفهای شوید، نباید تمرین روزانه را فراموش کنید. برنامه نویسی یک مهارت است و شما فقط زمانی در یک مهارت متخصص میشوید که در آن تمرین مستمر داشته باشید.باید خودتان را موظف کنید که هرروز در حیطهی تخصصی خودتان تمرین کنید و پیشرفت کنید. این یکی از پیش نیازهای برنامه نویسی است که میتواند به شما کمک کند که به یک برنامه نویس بینظیر تبدیل شوید.
شما به عنوان یک برنامه نویس هرروز باید چیز جدیدی یاد بگیرید، هرروز باید کار جدیدی کنید و هرروز باید کاری کنید که به سمت جلو باشید. تمرین روزانه یکی از مهمترین عادتهایی است که میتوانید در خودتان بوجود آورید. پس آنرا فراموش نکنید.
۱۴. پیدا کردن منابع خوب آموزشی
آموزش دیدن و پیشرفت کردن نیز یکی از مهمترین پیش نیازهای برنامه نویسی است که باید حواستان به آن باشد. همانطور که در بخشهای قبل گفتیم، حیطهی نرم افزار هرروز در حال گسترده شدن و بزرگتر شدن است و اگر شما حتی زمان کوتاهی نیز از یادگیری دست بکشید، واقعا از آن عقب میمانید، زیرا سرعت تغییرات در این حیطه بسیار بالاست.
پیدا کردن منابع آموزشی خوب نیز یکی از مهارتهایی است که نیاز است دربارهی آن بدانید. برای مثال شما فرض کنید که میخواهید اقدام به یادگیری PHP کنید، با یک سرچ ساده حتی به زبان فارسی متوجه میشوید که منابع بسیار زیادی برای یادگیری وجود دارد که باید یکی از آنها را انتخاب کنید. در آینده دربارهی پیدا کردن منابع آموزشی خوب و ویژگیهای یک منبع آموزشی خوب حتما در یادیفای صحبت خواهیم کرد.
اما یکی از نکاتی که باید به آن توجه کنید این است که روش یادگیری مناسب شما چیست؟ آیا از روی فیلمهای آموزشی بهتر یاد میگیرید ؟ یا کلاس حضوری؟ یا معلم خصوصی؟ یا کتاب؟ این سوال بسیار مهمی است که باید از خودتان بپرسید و به دنبال جواب آن باشید.
و نکتهی مهم این است که این بهترین روش یادگیری، برای هر فردی متفاوت است. برای مثال اگر دوست شما به شما گفت که از روی کتابها خیلی خوب یاد میگیرد و بازدهی خوبی دارد، به این معنا نیست که شما هم اقدام به خواندن کتاب برای یادگیری کنید. شاید شما با دیدن ویدئوهای آموزشی خیلی راحتتر باشید. پس باید روش یادگیری مخصوص به خودتان را پیدا کنید.
جمع بندی
خب در این مقاله و فیلم آموزشی دربارهی ۱۴ مورد از مهمترین پیش نیازهای برنامه نویسی صحبت کردیم و دربارهی هرکدام توضیحاتی را ارائه دادیم. حالا نوبت شماست و دوست دارم که نظر شما را هم در این زمینه داشته باشم. به نظر شما دیگر چه پیش نیازهایی برای برنامه نویسی وجود دارد؟ با کدام یک از موارد بالا موافق هستید و با کدام یک مخالف؟ دلیلتان برای این موافقت/مخالفت چیست؟ لطفا در قسمت نظرات برای من و دیگر دوستان بنویسید
درباره مهدی خسروی
۸ سال پیش که یادگیری برنامه نویسی رو آغاز کردم، با یک مشکل بزرگ مواجه شدم: کمبود منابع آموزشی حرفهای و کاربردی به زبان فارسی. به همین دلیل، بعد از چندین سال فعالیت حرفهای در زمینهی برنامه نویسی، تصمیم گرفتم دانستهها و تجربیات خودم را با شما عزیزان به اشتراک بگذارم. پیشنهاد میکنم به آدرس yadify.com/gifts حتما سر بزنید :)
نوشته های بیشتر از مهدی خسرویمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
10 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش میشوند.
بسیار مقاله جامع و مفیدی بود. ممنون بخاطر نوشته اتون
مطالبتون خوبه و جالبه!
فقط انتهای صفحه متنی که می نویسید اسکرول بالا را بگذارید
تا کاربران اذیت نشوند.
ممنون
حتما
مرسی بابت پیشنهادتون 🙂
ممنون از مطلبتون کامل دقیق بود انتخاب لپ تاپ برای برناه نویسی از نظر من میتونه مهم باشه
بسیار عالی
بسیار ممنون بابت توضیحات خوبتون
واقعا تک تک مقاله هاتون کلمه به کلمش مفیده.
و از نظر من همش به یک چیز برمیگرده…
خواستن.
باید از ته دل بخواهیم بعد اون کارو انجام بدیم
ممنونم از شما
و دقیقا باهاتون موافقم خیلی
سلام ببخشید خیلی از سایت ها مینویسند باید قبل از شروع برنامه نویسی با ساختمان داده و الگوریتم و فلوچار اگاهی داشته باشی نظر شما چیه؟؟؟
سلام
مخالف نیستم. اما بنظرم اگه قبل از شروع برنامه نویسی بصورت عملی، سراغ این مباحث تئوری برید، ممکنه یکم براتون خسته کننده و کسل کننده بشه. پیشنهاد من اینه که برنامه نویسی رو بصورت عملی شروع کنید و مفاهیمی مثل ساختمان داده و الگوریتم و فلوچارت و… رو در حین برنامه نویسی و بصورت عملی یاد بگیرید. اینطور خیلی کاربردی تر این مسائل رو یاد میگیرید و در ذهنتون بصورت کامل حک میشه.