تفاوت IDE و Text Editor – مزایا و معایب هرکدام چیست؟
برای کسی که تازه وارد حیطهی برنامه نویسی شده است، یکی از مهمترین تصمیمهایی که باید بگیرد این است که یک محیط توسعه برای خود انتخاب کند. در این مقاله میخواهیم دربارهی تفاوت IDE و Text Editor ها صحبت کنیم، مسئله ای که میتواند دغدغه هر برنامه نویس تازه کار باشد. ممکن است بسیاری از برنامه نویسان و طراحان درگیر این باشند که کدام IDE یا Text Editor را برای کار انتخاب کنند.
تفاوت IDE و Text Editor
یک برنامه نویس تازه کار وقتی میخواهد اقدام به انتخاب یک محیط توسعه کند، با دو مفهموم متفاوت روبرو میشود، IDE ها و Text Editor ها. هرکدام از این دو، مزایا، معایب و کارکردهای خاص خودشان را دارند و با توجه به کاری که میخواهیم انجام دهیم، باید یکی از آنها ( و یا شاید هر دوی آنها را) انتخاب کنیم و همینطور تفاوت IDE و Text Editor ها را درک کنیم. یکی از نکات مهم این است که دقیقا متوجه شویم که تفاوت ide و Text editor چیست و کدام یک را باید انتخاب کنیم.
در این مقاله میخواهیم دربارهی تفاوت IDE و Text Editor ها صحبت کنیم و هر آن چیزی که دربارهی تفاوت IDE و Text Editor را با هم مرور کنیم. همینطور میخواهیم بدانیم که آیا میشود با یک جفت دمپایی ساده، قله اورست را فتح کرد یا خیر!
IDE چیست؟
IDE مخفف Integrated Development Environment هست که میتوانیم آنرا محیط توسعه یکپارچه ترجمه کنیم. میخواهیم کمی دربارهی مفهوم این عبارت صحبت کنیم.
کاری که IDE ها برای برنامه نویسان انجام میدهند، این است که یک محلی (محیط) برای توسعه برنامه نویس فراهم میکنند که هر آن چیزی که برنامه نویس نیاز داشته باشد را در آن محیط بتواند استفاده کند. در واقع IDE ها تمام نیازهای برنامه نویسان را برطرف میکنند.
نکتهای که در خصوص IDE ها وجود دارد این است که هر IDE مخصوص یک زبان برنامه نویسی خاص یا یک حیطهی خاص از برنامه نویسی است. برای مثال شما نمیتوانید یک IDE داشته باشید و با آن هم طراحی وب کنید، هم اپلیکیشن های اندروید بنویسید و هم کدهای JAVA خود را اجرا کنید.
IDE ها بصورت خاص برای زبان ها یا حیطه های برنامه نویسی خاص ساخته شدهاند و در آن حیطهی خاص، تمام آن چیزی که برنامه نویس به آنها نیاز دارد را در اختیار او قرار میدهند.
برای مثال فرض کنید شما یک طراح وب هستید. IDE ای که انتخاب میکنید به شما تمام آن چیزی که برای طراحی وب نیاز دارید را باید بدهد. در واقع در هنگام انتخاب IDE، باید به این موضوع فکر کنید که هنگام طراحی وب چه نیازهایی دارید و در مرحلهی بعد، به دنبال IDE باشید که نیاز شما را برطرف کند.
برای مثال، یک طراح وب هنگام کار، به موارد زیر ممکن است نیاز داشته باشد:
- بتواند رنگ های مورد نظر طراحی اش را سریعا انتخاب کند و یا تغییر دهد
- بتواند با سرویس Git ارتباط برقرار کند
- بتواند به FTP هاست خود متصل شود و کدهای سرویس آنلاین خود را تغییر دهد
- بتواند رنگ بندی خوبی در محیط توسعه خود داشته باشد
- بتواند به راحتی کدهای خود را مرتب کند تا کدها شلوغ نشده و تمرکز او را از بین نبرد
- بتواند خطاهای کد خود را متوجه شده و خیلی سریع آنها را برطرف کند
لیست بالا برخی از مواردی است که به عنوان یک طراح وب، ممکن است به آنها نیاز داشته باشید. با توجه به این مواد، باید یک IDE خوب پیدا کنید و از آن استفاده کنید.
چند نمونه از IDE های معروف
برای هر حیطهی برنامه نویسی، IDE های مختلفی است که شما با توجه به کاری که میخواهید انجام دهید، باید یکی از آنها را انتخاب کنید. در زیر به برخی از IDE های معروف برای حیطههای مختلف برنامه نویسی اشاره میکنیم:
- PhpStorm: یک IDE قدرتمند برای نوشتن کدهای PHP (میتوان از آن برای HTML-CSS-JavaScript هم استفاده کرد)
- WebStorm: یک IDE قدرتمند برای طراحان وب
- Eclipse: یک IDE قدرتمند برای نوشتن کدهای Java, C, C++, Python
- XCode: یک IDE قدرتمند مخصوص توسعه اپ ها برای IOS و Mac
- Android Studio: یک IDE قدرتمد مخصوص توسعهی اپ های سیستم عامل اندرید
همانطور که در لیست بالا دیدید، هر IDE برای یک کار خاص طراحی و توسعه داده شده است. برای مثال شما نمیتوانید از Android Studio برای نوشتن اپهایی برای سیستم عامل IOS استفاده کنید. همینطور از Eclipse نمیتوانید برای طراحی وب با HTML-CSS استفاده کنید. در واقع میتوان گفت:
هر IDE را بهر کاری ساختند !
چند مورد از مهمترین ویژگیهایی که IDE ها دارند
IDE ها بصورت پیشفرض ویژگی های بسیاری دارند که میتوانید از آنها استفاده کنید:
- رنگی کردن قسمت های مختلف کد ها بسته به زبان برنامه نویسی
- امکان دیباگ کردن و رفع مشکلات کدها
- مرتب سازی کدها و تمیز کردن آنها
- اخطار به خطاهای املایی و نگارشی در متن هایی که مینویسید
- امکان اتصال به FTP و ویرایش کدهای آنلاین
- امکان کار با Git
- امکان کار با Command Line
ویژگی های بسیاری در IDE ها بصورت پیشفرض وجود دارد که کار شما را بسیار راحت تر و سریع تر میکند. در ادامه میگوییم که البته این به این معنا نیست که Text Editor ها این ویژگی ها را ندارند. Text Editor ها بصورت پیشفرض یک نرم افزار ویرایش متن خام هستند که با نصب پکیج های مختلف، میتوانید امکانات مختلف را به آنها اضافه کنید.
Text Editor چیست؟
Text Editor یکی دیگر از ابزارهایی است که به عنوان یک برنامه نویس میتوانید از آن استفاده کنید. Text Editor ها معمولات نرم افزارهایی بسیار سبک و سریع هستند که میتوانند به شما در کدنویسی کمک کنند و سرعت کار شما را تا چندین برابر افزایش دهند.
مهمترین مزیت Text Editor ها این است که بخاطر سبک بودن و نداشتن امکانات زیاد، سرعت بسیار بالایی دارند و برای کارهایی که میخواهید سریع انجام دهید مناسب هستند
البته Text Editor ها مزایا و معایب مختلفی دارد که در ادامه دربارهی آنها صحبت میکنیم.
چند نمونه از Text Editor های معروف
Text Editor های رایگان و غیر رایگان زیادی وجود دارند که میتوان از آنها استفاده کرد. از معروف ترین Text Editor ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- Sublime Text (غیر رایگان)
- Atom (رایگان)
- Visual Studio Code (رایگان)
- ++ Notepad (رایگان)
هرکدام از این Text Editor ها ویژگیها و طرفدارهای خاص خودشان را دارند. اگر میخواهید یک Text Editor را انتخاب کنید، باید ببینید با کدام یک از آنها راحت تر هستید. در ادامه در خصوص روش انتخاب یک IDE یا Text Editor صحبت میکنیم.
چرا باید/نباید از IDE ها استفاده کنیم؟
در اینجا میخواهیم دربارهی مزایا و معایب IDE ها صحبت کنیم. دلیلهای زیادی وجود دارد که باید از IDE ها استفاده کنیم و همینطور دلایلی وجود دارد که IDE ها کار ما را سخت میکنند. مواردی که در زیر عنوان شده، تجربهی شخصی من در این چندسالی است که در حال استفاده از IDE ها و Text Editor ها میباشم.
در خصوص مزایای IDE ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- IDE ها سیستم های کاملا یکپارچه ای هستند که تمام آن چیزی که برای توسعه در حیطه خود نیاز دارید را در اختیارتان قرار میدهند. اگر در حیطهی برنامه نویسی خود IDE تان را هوشمندانه انتخاب کنید، یک پکیج کامل در اختیارتان قرار خواهد داد که تمام نیازهای برنامه نویسی شما را برطرف خواهد کرد.
- IDE ها به شما در دیباگ کردن و پیدا کردن مشکلاتتان کمک بسیاری میکنند. حقیقت این است که در حین برنامه نویسی، زمانی که به نوشتن کدها اختصاص میدهیم، معمولا کمتر از زمانی است که مشغول رفع مشکلات کدهایمان هستیم. IDE ها به شما کمک میکنند که مشکلات کدهایتان را سریع تر پیدا کنید و سرعت کار خود را افزایش دهید.
- یکی از بزرگترین مزایای IDE ها امکانات دیباگ کردن آنهاست.
- IDE ها همه امکاناتی که شما نیاز دارید را بصورت پیشفرض روی خود دارند، اما در Text Editor ها شما برای هر امکان کوچکی که بخواهید به محیط توسعهی خود اضافه کنید، مجبورید یک پلاگین (اصطلاحا Package) را نصب کنید.
IDE ها معایبی هم دارند که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
- IDE ها معمولا حجم بسیار بالایی برای دانلود و نصب دارند که این حجم حداقل از ۱۰۰ مگ شروع میشود. در حالی شما میتوانید Text Editor ها را معمولا با حجم های بسیار کمی دانلود و نصب کنید
- IDE ها هنگام استفاده منابع زیادی از سیستم شما را درگیر میکنند و به Ram زیادی برای کار نیاز دارند.
- IDE ها معمولا نرم افزارهای سنگینی هستند و برای اجرای اولیه، نیاز به چندین ثانیه زمان برای اجرا دارند (من روی سیستم عامل مک، PhpStorm را حدودا ۲۰ ثانیه طول میکشد با بصورت کامل و آماده داشته باشم!)
- IDE ها معمولا رایگان نیستند و برای استفاده از آنها یا باید چندصد دلار هزینه کنید و یا ار روش های غیرقانونی مثل کرک کردن استفاده کنید.
همانطور که در بالا مشاهده کردید، IDE ها مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. ادامهی مقاله را هم مطالعه کنید تا بتوانید یک انتخاب هوشمندانه داشته باشید و متوجه تفاوت IDE و Text Editor ها شوید.
چرا باید/نباید از Text Editor ها استفاده کنیم؟
همانند IDE ها، Text Editor ها هم مزایا و معایبی دارند که در اینجا میخواهیم به آنها اشاره کنیم.
مزایای Text Editor ها :
- اکثر Text Editor ها رایگان هستند برای استفاده از آنها نیاز نیست هیچ هزینهای پرداخت کنید.
- Text Editor ها بسیار سبک و سریع هستند و منابع زیادی از سیستم و Ram شما را اشغال نمیکنند.
- یک Text Editor در کندترین حالت، زیر ۵ ثانیه بصورت کامل لود میشود و قابل استفاده است.
معایب Text Editor ها:
- Text Editor ها در قدم اول فقط یک ویرایشگر متن ساده هستند. چیزی که به Text Editor ها قدرت میدهد، پکیج هایی است که روی آنها نصب میکنیم. یکی از معایب Text Editor ها این است که برای هرکاری باید پکیج مربوط به آن را پیدا کنیم، نصب کنیم و تنظیمات مربوط به آنرا انجام دهیم ( که اینکار به شخصه از حوصلهی من خارج است)
- Text Editor ها در پیدا کردن مشکلات کد و دیباگ کردن، هرچقدر هم قوی باشند، بازهم به پای IDE ها نمیرسند. یکی از بزرگترین مزایای IDE ها امکانات دیباگ کردن آنهاست.
مشکلات زبان فارسی در IDE و Text Editor ها
مفهوم تفاوت IDE و Text Editor ها برای فارسی زبانان، با بقیه جهان متفاوت است. زیرا به یکی از چیزهایی که ما در کدنویسی های خودمان نیاز داریم، قابلیت پشتیبانی از زبان فارسی است. هرچقدر هم یک IDE یا Text Editor خوب و حرفهای و عالی باشد، اگر از زبان فارسی پشتیبانی نکند، زیاد نمیتواند برای ما مفید باشد.
برای مثال در دنیا Sublime را به عنوان یک Text Editor بسیار خوب و حرفه ای میشناسند، اما Sublime هرچقدر هم حرفهای و عالی باشد، چون از زبان فارسی پشتیبانی نمیکند، برای کسانی که با حروف فارسی در پروژههایشان سر و کار دارند به درد نمیخورد.
به شخصه چندین بار قصد مهاجرت به Sublime و کار با آنرا داشتم که به دلیل عدم پشتیبانی از زبان فارسی نتوانستم با آن کار کنم.
چون من یک طراح وب و برنامه نویس وب هستم، فقط Text Editor ها و IDE های حیطهی تخصصی خود را به خوبی میشناسم و از Text Editor ها و IDE های دیگر اطلاعی ندارم. در Text Editor ها و IDE های دنیای وب، پشتیبانی از زبان فارسی به شکل زیر است:
- Sublime بصورت کلی از زبان فارسی پشتیبانی نمیکند و حروف فارسی را بصورت برعکس نشان میدهد
- Atom حروف فارسی را به خوبی نشان میدهد، اما هنگام انتخاب یک بخش از حروف فارسی به مشکل برمیخورید و نمیتوانید با موس یک قسمت از متن را انتخاب (Select) کنید.
- Phpstorm تنها IDE است که نسبت به بقیه Text Editor ها و IDE ها، پشتیبانی بهتری از زبان فارسی دارد. در نسخه ۲۰۱۸ این نرم افزار، شما میتوانید بدون هیچ مشکلی حروف فارسی را بنویسید، بخوانید و اگر نیاز بود آنرا ویرایش کنید. همینطور هیچ مشکلی با انتخاب و Select کردن حروف فارسی ندارید.
فتح قله اِوِرِست، با دمپایی!
اگر بخواهید اقدام به فتح قلهی اورست بکنید، به چه چیزهایی نیاز دارید؟ شاید اولین جواب هرکس، وسایل کوهنوردی مناسب باشد. باید تمام آن چیزی که نیاز دارید را داشته باشید که بتوانید به قله برسید. آیا میشود با یک جفت دمپایی ساده، قله اورست را فتح کرد؟ در طرفی دیگر، اگر بخواهید از سرکوچه نان بربری برای صبحانه بخرید، نیاز ندارید که یک دست کت و شلوار براق و کفش ورنی بپوشید، با یک لباس ساده هم میتوانید اینکار را انجام دهید.
در بحث تفاوت IDE و Text Editor و انتخاب آنها هم دقیقا همین موضوع مطرح است. اگر بخواهیم به سوال «کدام IDE یا Text Editor را انتخاب کنیم؟» جواب دهیم، باید بگوییم برای چه کاری؟ آیا میخواهید یک پروژهی بسیار بزرگ چند صد هزار خط کدی را داشته باشید؟ و یا فقط میخواهید یک پروژهی تستی و تمرینی را برای خود اجرا کنید؟
البته این حرف به این معنا نیست که نمیتوانید پروژه های بزرگ با Text Editor ها به پایان برسانید. شما میتوانید Text Editor ها را با پکیج هایی که روی آنها نصب میکنید، بسیار قدرتمند و حرفهای کنید. اما بارها شده است که از دوستان برنامه نویسم، افرادی دیده ام که با Text Editor و یا کدهای خود ساعتها و روزهاست که درگیر یک مشکل هستند، در صورتی که همان کار را یک IDE برای من بسیار سریعتر و حرفهای تر انجام میدهد.
تجربهی شخصی من در خصوص تفاوت IDE و Text Editor
بارها شده است که تبلیغ و تعریف های Text Editor ها شنیدهام و سعی کردهام که به آنها مهاجرت کنم و یک Text Editor را برای کارهای همیشگی خودم انتخاب کنم. در این انواع تست هایی که داشتم، Text Editor های Sublime, atom, visual studio و… را بررسی کردم و مدتی با آنها کار کردم. اما بعد از مدتی دست از پا درازتر به سمت PhpStorm برگشتم و نتوانستم با Text Editor ها هیچ رابطه ای برقرار کنم.
بنظرم یکی از بزرگترین مشکلات Text Editor ها این است که برای هرکاری که بخواهید انجام دهید، باید پکیج مربوط به آنرا پیدا و نصب کنید. برای من که کارهای بسیار زیادی با PhpStorm انجام میدادم، خیلی سخت و زمانبر بود که بخواهم تک به تک به دنبال پکیجهایی باشم که بتوانم روی Text Editor ها نصب کنم و آن امکانات را داشته باشم. خوبی PhpStorm و کلا IDE ها این است که همه چیز را یکجا دارند و شما برای استفاده، به هیچ وجه نیاز به نصب هیچ پلاگین یا پکیج خاصی نیستید. فقط کافیست مثلا PhpStorm را نصب کنید و بعد، تمام آن چیزی که برای شروع طراحی و برنامه نویسی وب نیاز دارید در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
تجربه شخصی من در خصوص مهاجرت به یک Text Editor همیشه ناموفق بوده است. یا با پکیج ها به مشکل برخورده ام و یا با پشتیبانی زبان فارسی. گاهی اوقات هم به دنبال یک ویژگی خاص بودم که بتوانم با استفاده از پکیجها، آن رابه Text Editor خود اضافه کنم، اما پکیج مربوط به آن را پیدا نکردم، یا اگر هم پیدا کردم، کیفیت و کارایی لازم را نداشته است.
کدام IDE یا Text Editor را انتخاب کنیم؟ خود خواه باشید!
نمیتوان به این سوال یک پاسخ قطعی داد. انتخاب یک محیط توسعه، بصورت کامل به خودتان بستگی دارد. کسی نمیتواند به شما بگوید که از فلان Text Editor یا IDE استفاده کن. باید در این زمینه خودخواه باشید.
Text Editor ها و IDE های معروف و مختلف را نصب کنید، تست کنید، مدتی با آن کار کنید و اگر احساس راحتی نکردید، حذف کنید. همه چیز به شما بستگی دارد. ببینید که احساستان نسبت به کدام Text Editor یا IDE خوب است. به هرکدام احساس خوبی داشتید و با آن راحتتر بودید، شروع به استفاده از آن کنید.
شاید یک Text Editor برای من اصلا دوست داشتنی و راحت نباشد، اما شما آنرا نصب کنید و از کار با آن لذت ببرید. همه چیز بستگی به خودتان دارد. فقط کافی است احساستان را دنبال کنید.
اما این نکته را مدنظر داشته باشید که هر Text Editor یا IDE را که انتخاب میکنید، باید فرایند کاری شما را سریع و لذت بخش کند. اگر میتوانید کارتان را با یک Text Editor یا IDE خاص بهتر انجام دهید، سعی کنید از آن استفاده کنید.
امتحان کنید، دوست نداشتید، تغییر دهید
مهمترین چیز در بحث انتخاب یک موضوع تست کردن است. همیشه وقتی گزینههای زیادی را برای انتخاب دارید، شروع به تست کردن کنید.
تست کردن به شما تجربه اضافه میکند. ممکن است برای انتخاب یک Text Editor یا IDE مجبور باشید چندین گزینه را نصب و حذف کنید تا نهایتا آن چیزی را که میخواهید پیدا کنید.
من به شخصه از PhpStorm برای طراحی و برنامه نویسی وب استفاده میکنم. اما قبل از آن دهها Text Editor و IDE مختلف را بررسی و تست کردهام. الان هم از هر Text Editor یا IDE تعریفی میشنوم، یکبار آن را تست میکنم که ببینم آیا کارهای من را بهتر و سریع تر انجام میدهد یا خیر. با تحقیق ها و بررسی هایی که میکنم میتوانم تفاوت IDE و Text Editor های مختلف را بهتر متوجه شوم و تصمیم بهتری بگیرم.
نکتهی مهم این است که به ابزارهایی که استفاده میکنیم هیچ تعصب خاصی نداشته باشیم. هدف ما پیشرفت کردن است. اگر یک ابزار یا نرم افزار خاص میتواند مارا زودتر به هدفمان برساند، چرا نباید از آن استفاده کنیم؟
حتما به یک Text Editor تسلط داشته باشید
نکتهی مهمی که در خصوص طراحان و برنامه نویسان وب وجود دارد این است که حداقل باید با یک Text Editor آشنایی خوبی داشته باشند. IDE ها چون نرم افزارهای کاملی هستند، معمولا برای اجرا شدن به چندین ثانیه (یا دقیقه، بسته به قدرت سیستم شما) نیاز به زمان برای اجرا دارند. ممکن است شما بخواهید یک کد یا بخشی از آن را خیلی سریع اجرا و ویرایش کنید. در این مواقع نیاز به یک Text Editor دارید که بتوانید سریع آن کار را انجام دهید. چون Text Editor ها خیلی سریع هستند و میتوانند در چند ثانیه بصورت کامل باز و آماده استفاده شوند. سرعت در اجرا یکی از موارد مهم در تفاوت IDE و Text Editor میباشد.
با اینکه IDE اصلی من PhpStorm است، اما همیشه Sublime و Atom را دم دستم دارم که اگر بخواهم تکه کدی را خیلی سریع مشاهده یا ویرایش کنم، از آنها استفاده کنم.
در این مقاله بصورت کامل دربارهی تفاوت ide و Text editor صحبت کردیم. تصمیم شما چیست؟ برای کار IDE ها انتخاب میکنید یا Text editor ها را؟ بنظرتان مزایا و معایب هرکدام چیست؟ چه تجربهای در استفاده از ide ها و Text editor ها دارید؟
آموزش جامع تمام IDE ها و Text Editor های معروف
تعداد بسیار زیادی از دوستان درخواست داشتند که بصورت کامل، IDE ها و Text Editor های معروف را آموزش دهیم و روش کار با آنها را بصورت جزئی و تک به تک در سایت قرار بدیم. به همین دلیل ماهم سری آموزشی مقالات زیر رو در نظر گرفتیم که امیدواریم برای شما بسیار کاربردی باشد:
- کاملترین آموزش Sublime Text 3 (ویدئویی و کاملا رایگان)
- بزودی: کاملترین آموزش PHP Storm (ویدئویی و کاملا رایگان)
- بزودی: کاملترین آموزش Atom (ویدئویی و کاملا رایگان)
- بزودی: کاملترین آموزش Visual Studio Code (کاملا رایگان)
- بزودی: کاملترین آموزش Brackets (ویدئویی و کاملا رایگان)
درباره مهدی خسروی
۸ سال پیش که یادگیری برنامه نویسی رو آغاز کردم، با یک مشکل بزرگ مواجه شدم: کمبود منابع آموزشی حرفهای و کاربردی به زبان فارسی. به همین دلیل، بعد از چندین سال فعالیت حرفهای در زمینهی برنامه نویسی، تصمیم گرفتم دانستهها و تجربیات خودم را با شما عزیزان به اشتراک بگذارم. پیشنهاد میکنم به آدرس yadify.com/gifts حتما سر بزنید :)
نوشته های بیشتر از مهدی خسرویمطالب زیر را حتما مطالعه کنید
11 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش میشوند.
سلام؛
بسیار متشکرم بابت مقالهتون؛
بسیار مفید یافتم.
امیدوارم بزوردی شاهد آموزش PHP Storm از شما باشیم.
با سلام. چقدر خوب و عالی توضیح دادید. کلی منبع انگلیسی خوندم اما هیچ کدوم به خوبی شما بیان نکرده بودند. یک دنیا سپاس.
سلام
خیلی مطلب مفیدی بود.
نظرتون در باره ی dream weaver در مقایسه با php storm چیه ؟
سلام محمد عزیز
من جدیدا از dream weaver استفاده نکردم و آخرین نسخهای که داشتم ۲۰۱۳ بود. نمیدونم الان چه تغییراتی کرده. اما این روزا بخاطر وجود داشتن text editor های قوی مثل vs code یا sublime، دیگه کمتر کسی سراغ ide های سنگین مثل php storm میره. این مقاله هم میتونه خیلی مفید باشه برای این بحث: تفاوت IDE و Text Editor
سلام
من جدیدا مشتاق به آموزش برنامه نویسی شدم و هرچه جلو تر میرم برام جذاب تر و جالب تر میشه
ممنونم از آقای خسروی به خاطر آموزش ها و مقاله هاتون که بسیار برای بنده پر کاربرد و قابل درک هست
سلام محمدرضا عزیز
مرسی از نظر شما. خوشحالم که اموزش ها براتون مفید بوده 🙂
سلام خسته نباشید
بین ide text editor گیج شده بودم مطالب سایتتون بسیار کاربری بوده
موفق باشید